Nadchodzi rewolucja w opiece danych osobowych. Oszuści zwietrzyli szansę. Ostrzeżenie

Dom - Z kraju - Nadchodzi rewolucja w opiece danych osobowych. Oszuści zwietrzyli szansę. Ostrzeżenie

02.08.2019-415 widoki -Z kraju

GIODO ostrzega przed oszustwami połączonymi z RODO

Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych przestrzega, aby z zapobiegliwością korzystać z ofert podmiotów oferujących pomoc w przygotowaniu się do RODO. Unijne rozporządzenie o ochronie danych empirycznych osobowych zacznie obowiązywać we wszystkich krajach Wspólnoty od czasu 25 maja.

Celem regulacji jest m. in. zapewnienie swobodnego przepływu danych empirycznych osobowych pomiędzy państwami członkowskimi, ale także wprowadzenie praw, zgodnie z którymi przetwarzanie danych osobowych będzie ujednolicone na terytorium całej Unii Europejskiej.

Modyfikacje w ochronie danych osobowych. Zielone światło od rządu

Założenia RODO

RODO ustanawia m. in. prawo do odwiedzenia bycia zapomnianym, czyli możności usunięcia, również z sieci, informacji na swój temat, jeśli nie są rzeczywiste lub są obraźliwe. Zostanie można zażądać też, żeby każdy urząd albo bank, które mają nasze dane, przekazał je innemu urzędowi lub bankowi.

Unijne przepisy nakładają także obowiązek powiadomienia o wycieku danych osobowych. Stanowią również, iż przetwarzanie danych będzie dopuszczalne za wyraźną zgodą tego, kogo dotyczą.

RODO przewiduje kary za wykroczenie prawa do ochrony danych - do 20 mln euro lub 4 proc. całego obrotu firmy.

Ostrzeżenie

Im bliżej do odwiedzenia 25 maja 2018 r., kiedy zaczną obowiązywać nowe przepisy, tym częściej do odwiedzenia firm i instytucji kierowane istnieją oferty skorzystania z różnego wariantu usług, przygotowujących je do odwiedzenia osiągnięcia zgodności z RODO. GIODO alarmuje, że część tychże ofert skonstruowana jest w sposób, który może wprowadzać biznesmenów w błąd.

"Z jednej witryny usiłuje się bowiem zachęcić ich do skorzystania z pomocy czy wsparcia, bez którego narażają się np. w wysokie kary finansowe. Z drugiej zaś próbuje się wywołać wrażenie, że np. wkład w szkoleniu czy kupno dokumentacji bądź przeprowadzenie audytu da gwarancję, że podmiot, który to skorzystał z takiej oferty, operuje w sposób zgodny z RODO i nie grożą mu żadne konsekwencje ze strony organu nadzorczego" - czytamy na stronie www GIODO.

Generalny Rewizor Ochrony Danych Osobowych przestrzega, by decydując się na usługi lub pomoc podmiotu zewnętrznego oraz dokonując wyboru oferty, zachować dużą ostrożność. Dotyczy to zwłaszcza dwóch przypadków.

Prawo do usunięcia z internetu danych. Za złamanie ludzi zasad będą potężne kary

W pierwszym proponuje się kupno certyfikatów, zwłaszcza tychże, które mają gwarantować, hdy legitymujący się nimi podmiot postępuje zgodnie z RODO, jakie możliwości uchroni go np. zanim kontrolą ze strony urzędu.

W drugim żąda się przedstawienia określonych informacji albo dokumentów pod groźbą "oddania sprawy do GIODO, trybunału i prokuratury", a jednocześnie oferuje zakup produktów lub usług.

Co czynić?

GIODO radzi, aby przed skorzystaniem z tego typu ofert m. in. zweryfikować firmy, które proponują nam swoje usługi (sprawdzić, czy w ogóle są i jakie mają doświadczenia odnośnie ochrony danych osobowych) i dokładnie analizować wiadomości zawarte w otrzymywanych ofertach.

Jednocześnie GIODO przypomina, że na razie żaden podmiot nie zdaje certyfikatów, znaków jakości i oznaczeń w zakresie ochrony informacji osobowych mających świadczyć o osiągnięciu zgodności z RODO.

"Warto też pamiętać, że żadne kursy, szkolenia, warsztaty nie zaakceptować są obowiązkowe, a udział w nich nie gwarantuje osiągnięcia kompatybilności funkcjonowania firmy z RODO, jeśli nie przeprowadzi się porządnej inwentaryzacji wykonywanych czynności przetwarzania danych osobowych i samodzielnie nie zaakceptować oceni ich zgodności z zasadami określonymi w RODO i w regulacjach prawa regulujących dany przebieg przetwarzania w określonej dziedzinie, np. szkolnictwie, służbie zdrowia, bankowości, handlu itp" - akcentuje inspektorat.

Wskazuje również, by w sytuacjach, kiedy funkcjonowania konkretnych firm noszą znamiona przestępstwa, zgłaszać takie wypadki organom ścigania.

Związane z